В Україні скорочують посіви гречки через дешеву крупу з Росії

Вітчизняні аграрії у 2018 році скоротили виробництво гречки порівняно з 2017-м на 30% - до 0,13 млн тон.

Вітчизняні сільгоспвиробники продовжують скорочувати посіви гречки через інтервенцію неякісної та дешевої крупи походженням з Російської Федерації.

Про це свідчать результати опитування, проведеного серед учасників громадської спілки “Всеукраїнська Аграрна Рада” (ВАР).

“У 2018 році ми скоротили посіви гречки на господарстві майже вдвічі – до 149 га. А в цьому році вже взагалі не плануємо вирощувати гречку, тому що це нерентабельно. Неякісна російська гречана крупа завозиться на вітчизняний ринок за ціною близько 10,5 тис. грн за тонну. І для того, щоб український продукт зовсім не втратив конкурентоспроможність на полицях магазинів, виробники вимушені реалізовувати гречку на круп’яні заводи за ціною близько 6,5-7 тис. грн за тонну. Але ця сума не покриває витрат на виробництво”, – повідомив учасник ВАР, директор СТОВ “Перемога” (Київська обл.) Микола Малієнко.

Заступник голови ВАР Денис Марчук зазначив, що, згідно з даними Міністерства аграрної політики і продовольства, вітчизняні аграрії у 2018 році скоротили виробництво гречки порівняно з 2017-м на 30% – до 0,13 млн тон. При цьому засіяно гречкою у 2018 році було 104,6 тис. га, тоді як у 2017 цей показник становив 184,8 тис. га.

Вимушене скорочення посівів гречки, у свою чергу, ставить під удар українську галузь бджільництва, оскільки заміні цій культурі як медоносу не існує.

“Динаміка невтішна. Якщо не буде вжито заходів, що сприятимуть обмеженню імпорту крупи з країни-агресора, аграрії продовжуватимуть скорочувати посіви гречки. І зрештою замість того, щоб вирощувати власний якісний продукт, Україна ризикує перетворитись на імпортера цієї продукції. При цьому неякісна дешева російська крупа не лише знищує економічну мотивацію в українських сільгоспвиробників вирощувати гречку, вона також є шкідливою для споживання. Важливо відмітити, що неякісна гречка походженням з РФ завозиться в Україну за тіньовими схемами. Значні об’єми цієї продукції постачаються з Казахстану. Загалом, частка російської крупи на вітчизняному ринку сягає близько 45-50%”, – сказав Марчук.

Лабораторні дослідження доводять, що російський продукт виробляється з порушенням технології – імпортована крупа за 9-ма з 12-ти показників не відповідає стандартам якості ДСТУ.

Нагадаємо, раніше ІА “Вежа” повідомляла, що у 2016 році Україна стала третьою країною в світі за експортом гречки. У цій галузі ми поступилися лише Росії та Китаю. Раніше 30% гречки, яку імпортував Європейський союз, була українського виробництва. Натомість зараз Україна різко втрачає своє звання “гречкосія”.

Найбільшими агрохолдингами в Україні, які займаються вирощуванням гречки, є великі агрохолдинги “Мрія” та “Агротон”.

Згідно з даними Мінагрополітики, у 2016 рентабельність гречки становила 87,5%. Нею в Україні було засаджено 154,3 тисячі гектарів, а сума експорту склала 269,1 тисяч доларів США.

У 2017 році площі посівів були збільшені до 188,8 тисяч гектарів, а сума експорту зросла до 292,9 тисяч доларів США. Проте рентабельність культури знизилась до 32,7%, тобто більше, ніж на половину.

категорії
Економіка

Публікації по темі