У Європі не розуміють смаку «радянського шампанського»

Українське ігристе вино не має успіху закордоном.

Фахівець пояснив чому закордоном за українське ігристе вино не дадуть більше 2 євро.

Про це розповів академік Національної академії аграрних наук Олександр Луканін в ефірі AgroFM, повідомив AgroDay.

«В Україні виготовляють ігристе вино, раніше воно називалося шампанським. Але справжнього було і є дуже мало», – зазначив фахівець.

За його словами, українське ігристе вино на європейському ринку коштує у межах 1,5 – 2 євро. Більше цієї суми ніхто не дасть.

«Найцінніші наші сорти в сегменті ігристих вин в Україні – це брют і сухе. Якщо винороб може виробляти брют і сухе – то це винороб найвищого класу. Хоча українці звикли споживати переважно напівсолодке. Це пов’язано з традиціями, кліматом та технологіями виробництва», – пояснив Олександр Луканін.

З його слів, клімат впливає на перелік сортів винограду, які можна вирощувати в Україні, ступінь їх визрівання. Окрім того, раніше не було пластикових контейнерів, щоб виробляти сухе вино. А резервуари нержавіючого металу чи емальовані ніяк не підходили.

Луканін вважає, що смак «радянського шампанського» був нав’язаний споживачам технологами. Вони не могли зробити інакшого. Натомість, наприклад, в Європі не розуміють такого смаку.

Нагадаємо, що українські винороби дійшли згоди у перейменуванні продукції. Це стосується, наприклад, найменувань «шампанське» і «коньяк». Цього вимагає Франція, бо ці терміни походять від географічних назв її території – провінції Шампань і міста Коньяк. Так,  замість «шампанське» – «ігристе вино», «коньяк» – «бренді».

категорії
Суспільство

Публікації по темі