В супермаркет без лупи: згідно нового закону збільшиться шрифт на етикетці продуктів

Метою законопроекту є забезпечення належного рівня захисту здоров’я та інтересів споживачів.

Сьогодні, 6 грудня 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

Про це повідомив прес-центр Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Так, законопроект передбачає вимоги щодо збільшення шрифту на етикетці, зазначення країни чи місця походження харчового продукту, інформуванню про замороження чи розмороження продукту, перелік усіх інгредієнтів, надання інформації про поживну цінність.

“Маркування повинно містити лише правдиву інформацію, яку легко прочитати та зрозуміти і яка не вводить споживача в оману. Якщо продукт містить алерген чи якийсь інгредієнт, який може викликати непереносимість, то це обов’язково потрібно вказати. Тепер, купуючи харчові продукти, український споживач зможе робити свідомий вибір на користь того чи іншого продукту”, ‒ зазначив Тоні Віл, керівник Проекту ЄС “Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні”.

Ухвалений закон стосується не лише маркування на етикетках, а й будь-якої інформації про харчовий продукт, яка надається через рекламу, інтернет або просто повідомляється споживачеві під час продажу, у т. ч. в місцях громадського харчування. У разі дистанційної реалізації інформація має бути доступною до моменту придбання продукту.

“Переконаний, що з прийняттям цього закону в нашій державі буде сформована нова культура інформування споживачів про харчовий продукт”, – прокоментував Володимир Лапа, Голова Держпродспоживслужби.

категорії
Суспільство

Публікації по темі