«З огляду на очікуване зростання цін на цукор прибутковість від вирощування буряку дещо підвищиться», – Руслана Бутило

Поступове зменшення посівних площ пов’язане з тим, що вирощувати цукрові буряки стало невигідно.

Ціновий спад на цукор на світових ринках суттєво вдарив по українських виробниках — вже зараз невигідно вирощувати цукровий буряк, а фермери скорочують площі під культуру. Однак наступний маркетинговий рік очікувано стане більш сприятливим та прибутковим для цукровиків. Водночас, ціни на цукор дещо зростуть.

Світова вартість цукру знижується вже кілька сезонів поспіль. З вересня 2016 ціни контрактів на лондонській біржі впали майже вдвічі: з $600/т до $360/т. Багато в чому це пов’язано з кризою перевиробництва, однак не менший вплив на неослабний тренд має знецінення бразильського реала і індійської рупії минулої осені.

В Україні ж, згідно з даними відповіді Мінагрополітики на інформаційний запит журналіста ІА «Вежа», середні споживчі ціни з 2016 року коливаються в межах 16-18 грн/кг. У 2014 році в середньому тонна цукру коштувала 6523,12 грн, а кілограм оцінювали в 10,93 грн. Наступного року ціни різко зросли: середня ціна виробників на тонну цукру досягла 8287,48 за кг, а в роздріб кілограм вартував 14,90. Надалі щороку вартість кілограму балансував на рівні 17 гривень: у 2016 році – 17,69, 2017 – 17,80, 2018 – 16,19 грн/кг.

«Українська ціна на цукор з кожним роком все більш залежна від міжнародної, оскільки українці багато експортують», – переконана Руслана Бутило, заступник голови правління НАЦУ “Укрцукор“. У коментарі журналісту ІА «Вежа» вона розповіла, від чого залежать ціни на цукор та які прогнози його зростання на найближчий маркетинговий рік. «Варто брати до уваги, що міжнародна ціна на цукор залежить від його дефіциту чи профіциту на світовому ринку, а також ситуації в основних країнах, які є найбільшими виробниками, експортерами й імпортерами. На разі для нас такими є Бразилія та Індія й меншою мірою Таїланд, США та країни Євросоюзу. Окрім того, роль грає і Росія, оскільки вона знаходиться близько до нашого виробництва, ми маємо спільні ринки збуту, а обсяги виробництва цукру в Росії залишаються значними», – пояснює Руслана Бутило.

За її словами, варто очікувати поступового зростання цін, викликаного дефіцитом цукру наступного маркетингового року. «Сьогодні ціни на цукор на Лондонській біржі, яка є основною, орієнтовно становлять 340 дол./т. Наступного маркетингового року варто очікувати близько 360-380 доларів», – переконана заступник голови правління НАЦУ “Укрцукор“. Вона додала, що ціни в Україні зростуть орієнтовно не більш як на 10%, у залежності від посівних площ цукрових буряків.

За даними Мінагрополітики, наданими Дежстатистикою, посівні площі цукрових буряків в Україні у 2018 році становили 274,3 тис. га, проти 330,2 тис. га у 2014 році. Водночас, у 2017 році площі становили 313,6 тисячі гектарів. При цьому, 2019 року, за інформацією структурних підрозділів агропромислового розвитку облдержадміністрацій, очікувана посівна площа цукрових буряків у всіх категоріях господарств становитиме 261,2 тис. га, що менше проти минулого року на 17,9 тисячі гектарів.

Руслана Бутило переконана, що поступове зменшення посівних площ пов’язане з тим, що вирощувати цукрові буряки стало невигідно. «Взагалі цукровий ринок України й світу досить циклічний: декілька років триває світовий профіцит, і як результат – низькі ціни, а декілька років дефіцит, результат – підвищені ціни. В останні роки був світовий профіцит, тому були низькі ціни, однак сьогодні можна стверджувати, що профіцит плавно переходить в дефіцит, тож маркетинговий рік у вересні буде вже більш сприятливим для виробників цукру. Саме тому декілька сезонів було не дуже вигідно вирощувати цукрові буряки, однак наступного прибутковість зросте з огляду на очікуване, хоч і незначне, зростання цін на цукор», – пояснює вона і додає, що зменшення посівних площ в Україні пов’язане й зі збільшенням врожайності, завдяки чому знижуються посівні площі, необхідні для отримання певної кількості буряка.

Водночас, Руслана Бутило, заступник голови правління НАЦУ “Укрцукор“, переконана, що дефіциту цукру в Україні точно не буде. «Це неможливо, оскільки українського виробництва більш ніж достатньо для забезпечення внутрішніх потреб та навіть для експорту. Фонд споживання цього продукту в Україні насправді невеликий. У середньому за рік ми виробляємо близько двох мільйонів тонн цукру, що більш ніж достатньо для забезпечення потреб українців», – запевняє вона.

категорії
ЕкономікаСуспільство

Публікації по темі